Máte nehnuteľnosť a neviete, čo s ňou? V článku sme podrobne rozobrali výhody a nevýhody predaja i prenájmu. Pozor, nevýhody prenájmu vás určite prekvapia!

Predaj nehnuteľnosti

Pre mnohých je prvou voľbou práve predaj. Niet sa čo diviť, prináša so sebou rad výhod. Pozrime sa na ne.

Plus – rýchle získanie finančných prostriedkov

Prvou a zrejme tou najdôležitejšou výhodou predaja bytu je zisk. Predaj je rýchlou a efektívnou metódou, ako získať veľký obnos finančných prostriedkov. Tie môžete následne využiť na investovanie či kúpu bývania, ktoré viac vyhovuje vašim aktuálnym potrebám.

Plus – žiadne starosti

Ak sa rozhodnete byt predať, ušetríte si poriadny kopec starostí a nečakaných nákladov. Pri prenájme musíte rátať s nákladmi na opravy. Niečo vás stojí aj váš čas – hľadanie podnájomníkov, komunikácia s nimi, mali by ste byť neustále dostupní a schopní rýchlej reakcie (napr. zavolanie elektrikára či opravára v nutných prípadoch). Pri predaji vás tieto starosti nečakajú.

 Mnohí by sa radi rozhodli pre prenájom, avšak neplánované náklady a dodatočné starosti sú dôvodom, ktorý ich najviac odrádza.

Plus – nízky potenciál pre budúci rast cien

Situácia na trhu je nepredvídateľná a ovplyvňuje ju celý rad faktorov. Napriek tomu vidíme aktuálny vývoj a vieme sa preto pripraviť na najbližšie mesiace. Ceny nehnuteľností aktuálne stagnujú a majú klesajúcu tendenciu. Odborníci sa zhodujú na tom, že vhodný čas na predaj bytu je práve teraz.  

Plus –  riešenie nedostatočného príjmu

Mnohí majitelia nehnuteľností využívajú svoj byt ako zdroj pasívneho príjmu. Avšak s narastajúcimi úrokovými sadzbami majú stále viac ťažkostí udržať svoje investície ziskové. Koniec fixácie hypotéky môže znamenať nárast výšky splátok a zníženie príjmov spojených s prenájmom.

 Je preto dôležité prepočítať si náklady a zisky spojené s investíciou a zvážiť, či nie je v súčasnej situácii výhodnejšie predať nehnuteľnosť a minimalizovať tak svoje finančné straty.

Nevýhoda – strata nehnuteľnosti

Jedinou kľúčovou nevýhodou je strata vlastníctva nehnuteľnosti. Mnohí si nehnuteľnosť nechávajú vo vlastníctve najmä pre svoje budúce generácie. príp. na horšie časy. Situácia sa však neustále vyvíja a mení. Ak nehnuteľnosti nevyužívate, znamená to, že nezhodnocujete finančné prostriedky investované do nehnuteľnosti.

Prenájom nehnuteľnosti

O predaji už teda čo-to vieme. Pri prenájme nehnuteľnosti je však situácia celkom iná. Pozrime sa na to, čo vás čaká, ak sa rozhodnete prenajímať.

Plus – vybudovanie pasívneho príjmu

Prenájom mnohí považujú za akýsi pasívny príjem, kedy uschovávate hodnotu peňazí v nehnuteľnosti. K veľkým finančným prostriedkom sa teda nedostanete, no majetok zhodnocujete postupne v nižších čiastkach.

Plus – na predaj nie je nikdy neskoro

Ak sa raz rozhodnete pre prenájom, neznamená to, že nehnuteľnosť nemôžete už nikdy predať. Samozrejme, môžete. Vaša situácia je však o niečo ťažšia, keďže výpovede nájomných zmlúv sú častokrát upravené pokutami alebo lehotami. Následný predaj teda musí byť naplánovaný dostatočne v predstihu a s ohľadom na aktuálnych podnájomníkov.

Plus – založenie nehnuteľnosti

Chcete získať prostriedky na stavbu domu či kúpu ďalšieho, no nechcete sa vzdať pôvodného bytu? Môžete ho použiť na založenie hypotéky! Viac sa o podmienkach a povinnostiach súvisiacich so založením prenajímanej nehnuteľnosti dozviete v tomto článku.

Mínus – znehodnotenie nehnuteľnosti

Ak bývate vo vlastnom, o byt sa príkladne staráte. Najčastejším problémom prenájmu bytu je jeho zničenie podnájomníkmi a teda jeho znehodnotenie. Nemusí ísť priamo o zničený nábytok či popraskané parapety na oknách. V praxi sa často stretávame s problémami ako poškriabaná podlaha, prasknuté zrkadlá či fľakatá omietka. Častokrát nejde o veľkú čiastku, no pri prenájme treba rátať s drobnými rekonštrukciami vždy, keď meníte podnájomníkov.

Mínus – náklady na opravy

Pri neočakávaných nákladoch ešte zostaneme. Pri prenájme totiž za opravy spravidla zodpovedá majiteľ bytu. Oprava kotla, kúpa novej chladničky či oprava klimatizácie… a zoznam iba začína. Ak prenajímate byt, dobrou praxou je odkladať si časť príjmu na neočakávané náklady.

Mínus – oneskorené platby za nájom

Pri prenájme vzniká aj ďalší významný risk – a to ten, že nájomca nebude schopný alebo ochotný včas a v dostatočnej výške platiť nájom. Táto situácia je zvyčajne právne ošetrená v nájomnej zmluve. S najhorším určite rátajte v prípade, že pravidelný príjem z prenájmu využívate na splátku hypotéky alebo pôžičky.

Mínus – investičný byt a aktuálne úrokové sadzby

V prípade, že ste si nehnuteľnosť kúpili s hypotékou ako investičný byt, mali ste určenú splátku, od ktorej sa odvíja aj výška nájmu. Pri refinancovaní hypotéky a aktuálnych úrokových sadzbách sa môže stať, že sa mesačná splátka hypotéky vyšplhá až na dvojnásobok – čo bude mať za následok zvýšenie nájomného. V tejto situácii sa môžete dostať do rizika, že suma bude na nájomníka príliš vysoká a vypovedá zmluvu a vy budete musieť náklady na hypotéku uhrádzať z vlastného vrecka.

Rozhodnutie o tom, či predať alebo prenajať nehnuteľnosť závisí od konkrétnej situácie a vašich preferencií.

Predaj nehnuteľnosti má niekoľko výhod, vrátane rýchleho získania finančných prostriedkov, a faktu, že sa zbavíte možných starostí.  Prenájom nehnuteľnosti môže, na druhej strane, viesť k vybudovaniu pasívneho príjmu. Navyše, ak je majiteľ nehnuteľnosti ochotný obetovať čas a úsilie na správu, z dlhodobého hľadiska môže získať vyšší výnos ako pri predaji. Musí však rátať s nákladmi na údržbu a opravy, ako aj rizikom oneskoreného nájomného.

Proces výberu predať vs. prenajať môže byť náročný. Ak máte nehnuteľnosť a neviete sa rozhodnúť, obráťte sa na nás. Spolu vyberieme to najvhodnejšie riešenie a predáme či prenajmeme vašu nehnuteľnosť bez zbytočných starostí.

1.BCR Newsletter



Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska RU

Od roku 2015 sme vašim dôveryhodným partnerom v Bratislave s vyše 500 úspešnými transakciami. Ponúkame kompletný realitný servis - od trhovej analýzy až po hypotekárne poradenstvo. V našom tíme panuje rodinná atmosféra a etika je na prvom mieste. Sme hrdými členmi ZRKS a Realitnej únie SR. Vyskúšajte nás a zažite reality srdcom!


Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.